Ir al contenido principal

Tema 2: Nutrició I: L'aparell digestiu



LA NUTRICIÓ

  • Introducció: Introducció general als continguts del tema
En aquest tema de biologia hem estudiat l’aparell digestiu i les seves parts, la ingestió i digestió, labsorció i egestió, les dents, els aliments, les dietes i alguns transtorns alimentaris. En aquesta entrada del blog explicarem la digestió i l'absorció, els àpats de les persones diabètiques, les càries i sobre la celiaquía. També ficarem un mapa conceptual sobre els continguts del tema i argumentarem una notícia sobre els impostos a les begudes ensucrades.





  • Expliqueu de forma breu les diferents fases de la digestió i l'absorció.
La digestió és un procés de transformació dels aliments en nutrients perquè puguin ser absorbits i incorporats al metabolisme.
Per fer la digestió primer es duu a terme la ingestió, on es posen els aliments a la boca. Es masteguen i es barregen amb la saliva foA l'estómac els aliments es barregen amb els sucs gàstrics, que tenen uns enzims que trituren els aliments en troços molt petits. De l'estómac passen cap a l'intestí prim on es barreja amb la bilis, el suc pancreàtic i el suc intestinal. L'aliment es transforma en una substància nutritiva molt simple que es diu quil. I això és la digestió química.
 Les substàncies nutritives passen a la sang a través de les parets de l'intestí prim i les substàncies de rebuig passen a l'intestí gros. A l'intestí gros s'absorveix l'aigua dels aliments i les substàncies de rebuig són expulsades a l'exterior per l'anus. Això és el procés de l'absorció.rmant el bol alimentari, això és la digestió mecànica. El bol alimentari passa de la faringe a l'esòfag on els moviments peristàltics el porten a l'estómac.


  • Què han de fer les persones diabètiques respecte dels àpats? Per què?
La insulina és una hormona que regula els nivells de glucosa (sucre a la sang) i és produïda pel pancrees. La diabetis és una malaltia que es caracteritza per l'augment dels nivells de glucosa a la sang, això passa com a conseqüència de que el pancrees no funcioni correctament i no produeix suficient o no se'n produeix.
Per tractar aquesta malaltia i regular la glucosa a la sang les persones amb diabetis han de mantenir una alimentació saludable, seguir una dieta, fer exercici i mantenir un bon estat de salut físic. També avans de cada àpat han d'injectar-se una dosis d'insulina segons el tractament que els hi correspongi ja que l'insulina no és activa per vía oral.  






























  • Expliqueu en què consisteixen les càries


Son una malaltia infecciosa que provoca una destrucció progressiva de les estructures dentals, produïda per bacteris que viuen a la boca. Quan tenim poca higiene dental es formen uns bacteris que recobreixen les dents i quan menjem aliments amb sucre aquests bacteris el descomponen produint àcids que ataquen la dent.
El 75% dels nens en tenen.


Per tractar-les s’ha d’anar al dentista per que faci una neteja. Si la càries es inicial el dentista haurà de fer un empaste, en camvi si ha arribat a la polpa dental haurà de fer una endodòncia que és quan es retira el nervi.


  • Per relacionar correctament els conceptes del tema elaboreu un mapa conceptual o mental dels continguts. Podeu fer servir aplicacions com popplet.com



  • Finalment: Imagineu que sou membres del Govern i que heu de justificar davant dels partits de l’oposició la vostra proposta d’apujar els impostos sobre les begudes ensucrades.
Bon dia a tots i a totes, avui estic aqui per explicar-vos a tots la nostra proposta d’apujar un 50% el preu de les begudes ensucrades.

Primer de tot, el nostre desig per fer aquesta pujada de preu és per penalitzar el consum d’aquests tipus de productes, ja que tots sabem que no és gens beneficiari per la nostra salut, tal i com ho diu l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
També volem afegir que n’hi ha centenars de nens que consumeixen begudes ensucrades i que a la seva curta edat està científicament demostrat que no és gens recomanable per ells.

Tenim pensat que les begudes d’aquest tipus carregessin amb un gravamen de 0,8€/L si tenen entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 ML i de 12ct/L si la proporció és més de 8G/100 ML. Tenim previst una recaptació d’uns 31 milions d’€ segons el projecte de Pressupostos de la Generalitat d’aquest any. La liquidació del impost serà trimestral, i la proposta entraria en vigor l’1 d’abril.

Dit això, voldríem que consideréssiu la proposta, ja que no ho fem per gust sinó per prevenir possibles malalties en la població de Catalunya. És una gran proposta, té un bon plantejament i un objectiu clar.

Moltes gràcies per la vostra atenció.










  • La celiaquia és una malaltia que impedeix als pacients digerir correctament el gluten, una proteïna del blat. Aquestes persones només són capaces de digerir-la parcialment i els fragments d’aquesta proteïna a mig digerir queden adherits a les vellositats intestinals. Això provoca que els propis anticossos dels pacients ataquin els fragments de gluten i les vellositats intestinals. Amb el temps les parets dels intestins poden quedar totalment llises. Argumenta per què les persones amb celiaquia poden tenir dèficits nutricionals si la seva dieta inclou gluten.
La celiaquía es una malaltia que es caracteritza per una intolerancia al gluten. Quan una persona celíaca ingereix aliments amb gluten, es crea una resposta autoinmune que provoca la infalamació i el deteriorament de la mucosa de l’intestí prim. A l’intestí prim hi han unes vellositats que ajuden a l’absorció de macro i micronutrients i al consumir gluten aquestes es deterioren. Si això pasa s’impedeix a l’intestí dur a terme les seves funcions i no es poden absorbir ni digerir els nutrients, el que pot causar diarees, pèrdua de pes, vòmits, etc.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Tema 3: Aparell respiratori

INTRODUCCIÓ 1. Digues de forma breu els òrgans que intervenen en la respiració (tant els propis de l'aparell respiratori com els que permeten la ventilació). A. VIES RESPIRATÒRIES 1- Fosses nasals: S'obren a l'exterior i en el seu interior l'aire s'escalfa i s'humiteja. 2- Faringe: Tub que comunica les foses nasals amb la laringe. Passa l'aire i els aliments. 3- Laringe: Hi ha la nou del coll i conté les cordes vocals. 4- Tràquea: Tub que condueix l'aire als bronquis. 6- Bronquis: Dos conductes amb ramificacions on la tràquea es divideix i estan dins dels pulmons. 7-Bronquíols: Són les ramificacions dels bronquis que es troben dins dels pulmons. Acaben en uns petits sacs, els alvèols. B. PULMONS 5. Pulmons: Són dos òrgans esponjosos formats per milions de saquets anomenats alvèols i situats entre les costelles. 9. Alvèols: Saquets que formen els pulmons. En ells es produeix l'intercanvi de gasos:  - L...

ELS SENTITS

La vista:  Ens ha cridat l'atenció els tres defectes de la visió més comuns: la miopia, la hipermetropia, i l'astigmatisme. Una cosa que no sabiem, eren els efectes del astigmatisme, que fa que vegis molt borrós i a vegades i tot que vegis objectes torts o moguts. L'oïda: Hem après que gràcies al sistema vestibular (un ós que tenim dins l'orella en forma de laberint) podem mantenir l'equilibri i no caure'ns. L'olfacte: Una cosa que ens ha cridat molt l'atenció de l'olfacte és que l'únic sentit que està connectat directament amb el cervell i gràcies a això en determinats moments podem arribar a recordar moments amb una olor determinada. El gust: D'aquest sentit el que vam aprendre que ens va cridar més l'atenció va ser que hi ha un cinquè sabor que es diu umami, que és una paraula japonesa i vol dir quan algo és sabrós. El tacte: Una cosa que hem après és que algunes persones pateixen una malalt...

L'ÉSSER HUMÀ

  L'ÉSSER HUMÀ En aquesta primera unitat de biologia hem treballat: la teoria cel·lular , els nivells d'organització i la salut i la malaltia . Nosaltres destacarem, la teoria cel·lular ( components cel·lulars i intercanvi de cèl·lules amb el medi ).  També destacarem els nivells d'organització i els teixits. La primera idea clau que volem destacar són els components cel·lulars . Si hi ha alguna cosa que tinguin en comú les cèl·lules animals i les vegetals són les estructures següents: MEMBRANA PLASMÀTICA: És un orgànul que delimita a la cèl·lula del medi extern. Està formada per la bicapa lipídica , en la qual s'ingereixen molècules de colesterol i proteïnes. Les proteïnes que posseeix cada cèl·lula li confereix especifitat, i determina com respons als diferents estímuls que rep. CITOPLASMA: Fluid aquós que ocupa tot l'interior de la cèl·lula. Conté moltes substàncies dissoltes i proteïnes fibril·lars que componen el citos...