Ir al contenido principal

Tema 3: Aparell respiratori

INTRODUCCIÓ



1. Digues de forma breu els òrgans que intervenen en la respiració (tant els propis de l'aparell respiratori com els que permeten la ventilació).


A. VIES RESPIRATÒRIES

1- Fosses nasals: S'obren a l'exterior i en el seu interior l'aire s'escalfa i s'humiteja.
2- Faringe: Tub que comunica les foses nasals amb la laringe. Passa l'aire i els aliments.
3- Laringe: Hi ha la nou del coll i conté les cordes vocals.
4- Tràquea: Tub que condueix l'aire als bronquis.
6- Bronquis: Dos conductes amb ramificacions on la tràquea es divideix i estan dins dels pulmons.
7-Bronquíols: Són les ramificacions dels bronquis que es troben dins dels pulmons. Acaben en uns petits sacs, els alvèols.

B. PULMONS

5. Pulmons: Són dos òrgans esponjosos formats per milions de saquets anomenats alvèols i situats entre les costelles.
9. Alvèols: Saquets que formen els pulmons. En ells es produeix l'intercanvi de gasos: 
- L'oxigen de l'aire passa a la sang.
- El diòxid de carboni transportat per la sang passa als alvèols i és expulsat a l'exterior

C. 8. DIAFRÀGMA

És un múscul que es troba sota els pulmons. Els seus moviments permeten l'intercanvi de gasos.


2. Explica com pot danyar el tabac l'aparell respiratori (no només el càncer).



El tabac conté més de 7.000 substències tèxiques com nicotina, amoníac, monòxid de carboni, metà, quitrans i substàncies cancerígenes. Si fumes, apart del risc de patir diferents tipus de càncer com de boca, nas, gola, pulmons, sang, etc, el fum del tabac irrita les vies respiratòries, aquesta irritació origina una major producció de moc i una dificultat per a eliminar-lo, dóna lloc a la inflamació dels bronquis i apareix la bronquitis crònica.
A més es disminueix  la capacitat pulmonar, els fumadors es cansen més i es redueix la seva resistència a l'exercici físic.
També pot provocar atacs cardíacs, asma, pneumònia entre d'altres malaties.




3. Què vol dir que el càncer sigui una malatia multifactorial?
Vol dir que poden haver-hi diferents factors ambientals i mutacions, generalment en els cromosomes, és a dir, es crea per múltiples factors que poden intervenir a ajudar a produir-se la malaltia


Resultado de imagen de cancer


4. Hi ha països en els qu encara es permet fumar en llocs públics tancats. En el nostre no, però es permet la comercialització d'un producte demostradament nociu. Digues quina és la teva opinió respecte la postura del govern en aquest àmbit.

Doncs crec que és un acte molt hipòcrita, perquè es pensen que per fer aquest gest ajuden i la veritat es que no ajuden en res, perquè la gent seguirà fuman, si de veritat volguessin reduïr la tassa fumadors actius, o pujarien el preu, o el prohibirien o farien qualsevol cosa però en la meva opinió, és un acte patètic ja que si algú que fuma vol fumar, sortirà a fora, fumarà i després tornara a entrar.



















Comentarios

Entradas populares de este blog

ELS SENTITS

La vista:  Ens ha cridat l'atenció els tres defectes de la visió més comuns: la miopia, la hipermetropia, i l'astigmatisme. Una cosa que no sabiem, eren els efectes del astigmatisme, que fa que vegis molt borrós i a vegades i tot que vegis objectes torts o moguts. L'oïda: Hem après que gràcies al sistema vestibular (un ós que tenim dins l'orella en forma de laberint) podem mantenir l'equilibri i no caure'ns. L'olfacte: Una cosa que ens ha cridat molt l'atenció de l'olfacte és que l'únic sentit que està connectat directament amb el cervell i gràcies a això en determinats moments podem arribar a recordar moments amb una olor determinada. El gust: D'aquest sentit el que vam aprendre que ens va cridar més l'atenció va ser que hi ha un cinquè sabor que es diu umami, que és una paraula japonesa i vol dir quan algo és sabrós. El tacte: Una cosa que hem après és que algunes persones pateixen una malalt

Tema 2: Nutrició I: L'aparell digestiu

LA NUTRICIÓ Introducció: Introducció general als continguts del tema En aquest tema de biologia hem estudiat l’aparell digestiu i les seves parts, la ingestió i digestió, labsorció i egestió, les dents, els aliments, les dietes i alguns transtorns alimentaris. En aquesta entrada del blog explicarem la digestió i l'absorció, els àpats de les persones diabètiques, les càries i sobre la celiaquía. També ficarem un mapa conceptual sobre els continguts del tema i argumentarem una notícia sobre els impostos a les begudes ensucrades. Expliqueu de forma breu les diferents fases de la digestió i l'absorció. La digestió és un procés de transformació dels aliments en nutrients perquè puguin ser absorbits i incorporats al metabolisme. Per fer la digestió primer es duu a terme la ingestió, on es posen els aliments a la boca. Es masteguen i es barregen amb la saliva fo A l' estómac  els aliments es barregen amb els sucs gàstrics, que tenen uns  enzims  que tr